Čínská CGN uvedla do komerčního provozu jadernou elektrárnu za rekordních 52 měsíců

Stavba čtvrtého bloku jaderné elektrárny Yangjiang, která patří do skupiny China General Nuclear Power Corporation (CGN), byla dokončena a zapojena do komerčního provozu v rekordním čase 52 měsíců. Jde o první dokončený blok jaderné elektrárny v letošním roce v Číně a taktéž první dokončenou stavbu v Číně po neštěstí v japonské Fukušimě.

Stavba čtvrtého bloku jaderné elektrárny Yangjiang byla zahájena 17. listopadu 2012. Díky získaným zkušenostem z výstavby a provozu bloků Yangjiang 1, 2 a 3 umí čínská CGN kontrolovat kvalitu už ve fázi stavebních prací, výroby a montáže. Čtvrtý blok jaderné elektrárny Yangjiang byl poprvé připojen k síti již 8. ledna, posléze proběhlo několik provozních zkoušek, během kterých byl blok elektrárny odladěn. Po plném zátěžovém zkušebním provozu, který trval 168 hodin, dosáhl Yangjiang 4 podmínek nutných pro komerční provoz.

Rekordní čas výstavby čtvrtého bloku jaderné elektrárny Yangjiang, který trval od prvního zalití betonu až do připojení k distribuční soustavě 50 měsíců a po dalších 2 měsících byl zapojen do sítě ke komerčnímu provozu, nedosahuje prvenství pouze v rámci skupiny China General Nuclear, ale je také významným úspěchem v celosvětovém měřítku.

Ostatní tři bloky elektrárny Yangjiang, které byly postupně spuštěny v  březnu 2014, červnu 2015 a lednu 2016, jsou provozovány bez neplánovaných odstávek.

Ke konci loňského roku dodaly tři bloky v Yangjiang do sítě celkově 40,5 terawatthodin elektřiny (40,528 miliard kWh). Po zapojení čtvrtého bloku do komerčního provozu, má CGN v provozu 20 jaderných bloků o celkovém výkonu 21,47 GW. CGN si i nadále drží pozici největšího provozovatele jaderných elektráren v Číně a v současné době je pátým největším hráčem v celosvětovém měřítku. Momentálně jsou ve fázi instalace další dva bloky jaderné elektrárny Yangjiang.

Kontakt pro média:

Roman Binder

AMI Communications

724 012 641, [email protected]

Tuto tiskovou zprávu naleznete v online tiskovém středisku na https://cgn-czech.prezly.com.

O společnosti China General Nuclear (CGN)

China General Nuclear je největším provozovatelem v oblasti jaderné energetiky na světě a je také největším operátorem v jaderné energetice v Číně. CGN se skládá z více než 40 dceřiných společností. Hlavní oblasti aktivit CGN jsou jaderná energetika, jaderné palivo, nové energetické zdroje a finanční služby.

O společnosti China General Nuclear

China General Nuclear je největším provozovatelem v oblasti jaderné energetiky na světě a je také největším operátorem v jaderné energetice v Číně.

China General Nuclear je státní skupinou působící v jaderné energetice od roku 1994.

China General Nuclear (CGN) se skládá z více než 40 dceřiných společností, mezi nimiž je i společnost China General Nuclear Power Corporation (CGNPC).

Hlavní oblasti aktivit CGN jsou:

• Jaderná energetika
    • Profesionální služby v oblasti jaderné energetiky, včetně jaderných elektráren, jaderného paliva, projektování, výzkumu a rozvoji technologií, stavbám a dalších klíčových oblastech
  • Jaderné palivo
    • Lokalizace uranových nalezišť, těžba a obchodování
  • Nové energetické zdroje
    • Celkový vývoj nové generace energie
    • Projekt působící v oblasti větrné, solární, vodní energie, dále v kombinovaném cyklu, ve výrobě energie v palivočlánkové kogeneraci a v systému úspory energie
  • Finanční služby
  • New business